Cât de multe știi despre filtrul DPF?

Cât de multe știi despre filtrul DPF?

Dacă ai o mașină diesel, un lucru despre care trebuie să știi este filtrul DPF și modul în care funcționează.

Filtrul de particule diesel joacă un rol crucial când vine vorba de funcționarea generală a mașinilor diesel. Când nu este întreținut cum trebuie, riscați să aveți de a face cu reparații scumpe și majore.

Aici sunt câteva informații de bază legate de filtrele de particule diesel:

Ce sunt filtrele de particule diesel?

Dacă ați avut contact cu lumea mașinilor diesel, sunt șanse bune să fi întrebat ce sunt filtrele DPF. 

Un filtrul DPF sau filtru de particule diesel este un tip de ansamblu pentru gazele de evacuare. Acesta poate filtra particulele de cenușă și funingine. Un DPF de obicei folosește un substrat făcut din material ceramic care formează o structurp similară cu cea a fagurelui.

Un filtrul DPF sau filtru de particule diese
Filtrul DPF pentru o mașină

Pentru a reduce emisiile vehiculelor diesel, un filtru de particule reține cenușa din gazele de evacuare, acestea fiind arse periodic pentru a regenera filtrul. Procesul de regenerare arde cenușa care se depozitează în filtru și previne evacuarea gazelor nocive precum și evacuarea de fum negru care apare atunci când mașinile diesel accelerează.

Producătorii de motoare din ziua de azi folosesc un filtrul DPF pentru a respecta prevederile EPA pentru emisii din 2007.

Efectele unui DPF înfundat

Sunt moment în care filtrul de particule se înfundă ca urmare a numeroase drumuri făcute la viteză mică. Dacă vehiculul rulează la viteză mică în timpul drumurilor scurte, aceasta nu întrunește parametrii necesari ca filtrul să se regenereze.

Filtrele de particule. Cum functioneaza filtrele de particule.

Un filtrul DPF poate eșua și din cauza întreținerii proaste. Durata de viață a unui filtrul de particule diesel poate varia în funcție de cum este folosită mașina. Acestea se pot înfunda și dacă nu sunt întreținute corespunzător. În plus, se mai pot înfunda și din cauza modificărilor de performanță ale mașinii, tipului nepotrivit de ulei, a combustibilului de proastă calitate sau folosind mașina cu puțin combustibil.

Cum îți poți da seama că filtrul e înfundat? De obicei, când filtrul este înfundat sau sistemul dă o eroare, se va aprinde un indicator portocaliu la bord. Acest indicator poate varia în funcție de producător. Odată ce s-a aprins, înseamnă că filtrul DPF este înfundat și trebuie curățat.

La fel cum există două tipuri de particule filtrate, există și două moduri de a curăța filtrul. Regenerarea poate curăța cenușa transformând carbonul în dioxid de carbon. Pe de altă parte, cenușa se mai poate elimina și demontând filtrul și curățându-l cu aer comprimat.

Secretul întreținerii unui filtru DPF stă în regenerarea sa odată ce se umple cu funingine și se aprinde indicatorul. El se poate curăța în mod activ, prin demontare, sau pasiv, prin regenerare.

Articole din aceeași categorie: