Curățarea subacvatică a carenei

Curățarea subacvatică a carenei

În a doua decadă a secolului 21, o serie de vectori converg, conducând industria maritimă spre o abordare mai eficientă și mai sigură din punct de vedere ecologic a vopsirii carenei și a controlului depunerilor. Vectorii implicați sunt:

  1. creșterea costului combustibilului;
  2. presiunea de a proteja mediul marin de efectele nocive ale biocidelor chimice conținute în vopselele anti depuneri convenționale;
  3. problema acumulării poluării și contaminării porturilor și a zonelor din imediata apropiere, împreună cu marea dificultate de dragare sau de încercare de a curăța aceste zone;
  4. îngrijorare a crescut cu privire la emisiile atmosferice nocive, cum ar fi oxizii de azot (NOx), oxizii de sulf (SOx), denumite gaze de seră (GES);
  5. eforturile de limitare a răspândirii speciilor invazive ne-indigene (NIS) prin depunerea pe carena vasului.
  6. necesitatea economică de a prelungi intervalul dintre acostările într-un doc uscat.

Curățarea rapidă, eficientă și la standarde industriale disponibilă la scară largă a carenei subacvatice,  joacă un rol cheie în fiecare dintre cele 6 puncte de mai sus. Să vedem cum.

Creșterea costului combustibilului

Prețul combustibilului pentru buncăr a crescut și toate indiciile sunt că va continua să facă acest lucru. Aceasta este o preocupare majoră pentru toți armatorii/operatorii care caută modalități de a reduce acest cost, astfel încât să poată menține o marjă de profit fără a fi nevoiți să își crească excesiv prețurile.

Curățarea subacvatic a carenei

Prin urmare, păstrarea în stare bună a carenei unei nave și fără mâzgă care poate să vă economisească  până la 20% sau mai mult. Sistemele de vopseluri anti depunere (AF) disponibile în prezent nu sunt deosebit de eficiente în prevenirea unei acumulări de mâzgă. Sistemele de vopseluri cu eliberare de depuneri (FR) acumulează, de asemenea, mâzgă. Sistemele compozite tratate la suprafață (STC) adună, de asemenea, mâzgă. De fapt, toate vopselurile disponibile tind să acumuleze biofouling sub formă de mâzgă sau biofilm destul de rapid, în funcție de dispoziția navei și apele în care navighează. Prin urmare o creștere a consumului de combustibil până la 20% sau mai mult este ceva obișnuit pentru orice navă, indiferent de ce sistem de vopseluri pentru carenă este utilizat cu excepția cazului în depunerile sunt eliminate.

Evitarea poluării chimice a oceanelor și a căilor navigabile

Acest factor a fost o preocupare majoră, deoarece TBT sa dovedit a fi atât de dăunător. Chiar dacă TBT a fost interzis și nu mai este utilizat ca biocid anti depuneri, biocidele utilizate în prezent, inclusiv cuprul și o serie de așa-numite biocide de rapel sau cobiocide sunt controlate și sunt reglementate și din ce în ce mai mult interzise (ultima tendință este interdicția în statul Washington de a se folosi cupru în vopseaua anti depuneri pentru ambarcațiuni de agrement, primul stat american care a restricționat utilizarea de cupru în acest scop). O parte din Rezumatul proiectului de lege adoptat, C 2248 L 11, este citat aici:

Context: Vopselele acvatice anti depuneri sunt utilizate pe corpurile vaselor de apă pentru a preveni creșterea organismelor acvatice, ar fi lipitorile și algele. Cele mai multe dintre aceste vopsele anti depuneri folosesc cupru pentru a reduce această creștere.

Potrivit unui studiu din 2007, Departamentul de Ecologie (DOE) a efectuat cercetări de măsurare a concentrațiilor de cupru în porturile de agrement a constatat că sursa primară de cupru provine de  la vopsele anti depunere care se găsesc pe carenele bărcilor. Cercetările au arătat că cuprul este foarte toxic pentru viața acvatică.

Rezumat: Vasele de agrement sunt definite ca vase cu o lungime mai mică de 25 de metri și care sunt utilizate în principal pentru agrement sau pentru închiriere, sau închiriată unei persoane pentru agrementul persoanei respective. Aceasta nu include o navă care face obiectul inspecției Gărzii de Coastă a Statelor Unite și care are un uz comercial sau transportă pasageri.

După 1 ianuarie 2018, noile vase de agrement cu vopsea anti depuneri care conține cupru nu pot fi vândute în stat. Începând cu 1 ianuarie 2020, este interzisă vânzarea de vopsea anti depuneri cu cupru destinată utilizării pentru vasele de agrement.

La momentul scrierii, un proiect de lege similar a fost introdusă în California, SB 623, care este în etapele finale de aprobare în Senatul Californiei.

Aceasta este o preocupare reală. Tendința este spre o interdicție completă asupra biocidelor din vopselurile de pe carenă cu excepția cazului în care nu este nici o îndoială cu privire la siguranța mediului ale acestor biocide. Până în prezent, nu a fost dezvoltat niciun biocid care să fie complet sigur din punct de vedere ecologic.

Articole din aceeași categorie: