Uși culisante și alte tipuri de uși inedite pentru mașini

Uși culisante și alte tipuri de uși inedite pentru mașini

Ați văzut vreodată o ușă culisantă la mașini? Majoritatea oamenilor nu știu că există de fapt diverse tipuri și stiluri de uși pentru mașini. Deși e normal să vezi uși convenționale și standard, există multe alte tipuri de uși pline de farmec, dintre care unele sunt chiar de-a dreptul exotice. 

Pentru a vă face o idee, aici sunt câteva dintre cele mai inedite tipuri de uși pentru mașini, începând cu ușile culisante.

Ușile culisante

Acest tip special de uși pentru mașini este de fapt unul destul de popular și este utilizat pe vehicule de marfă, dubițe și autobuze comerciale. O ușă culisantă oferă acces ușor pasagerilor și poate ușura, de asemenea, încărcarea și descărcarea ușoară a mărfurilor. 

Acest tip de ușă este montat pe o șină situată pe o parte a vehiculului. Aceste uși se deschid culisând înapoi și sunt utile dacă trebuie să parcați în spații înguste. 

Ușă culisantă la mașini
Peugeot 1007 cu usa culisanta pe ambele parti

Cel mai popular model de ușă culisantă vine cu o suspensie în 3 puncte și culisează în exterior și înapoi pe șină în partea laterală a vehiculului. Volkswagen Ag a introdus acest design pe piață ca o opțiune pentru autoutilitarele de tip 2 ale mărcii. 

Ușa Gullwing

Numită și ușa Falcon Wing, ușa Gullwing a fost creată în 1939 de Jean Bugatti pentru Bugatti 64, modelul mașinii propria. Designul său a fost inspirat de aripile pescărușilor.  Această ușă este articulată la marginea orizontală superioară a acoperișului cadrului mașinii în loc să fie articulată pe partea laterală a vehiculului.

10 cele mai frumoase mașini cu uși de gullwing

Ușea foarfecă

Ușa foarfecă este cunoscută și sub numele de uși Lamborghini, deoarece varianta este utilizată pe Lamborghini Murcielago. Spre deosebire de ușile tradiționale ale mașinii, această ușă este atașată la cadrul mașinii folosind o balama aflată în colțul din față al vehiculului cu ajutorul unei articulații de tip foarfecă. Aceste uși se deschid vertical în loc să se deschidă spre exterior, ca ușile tradiționale.

Ușa lebădă

Există o diferență care separă ușa lebădă de celelalte tipurile tradiționale de uși pentru mașini. Acestea sunt articulate ușor mai sus și se deschid la un unghi pentru a oferi mai mult spațiu. Acest tip de ușă de mașină este des întâlnită la mașini precum GTA Spano, Aston Martin și Jaguar C-X75, pentru a numi câteva. 

Ușa fluture

Această ușă specială este aproape similară cu ușa foarfecă, deoarece aceasta este articulată în colțul din față al cadrului mașinii. Cu toate acestea, acest lucru este diferit de ușa foarfecă, deoarece aceasta este articulată de-a lungul stâlpului A al mașinii, deschizându-se în sus și în exterior, într-un model de ventilator care justifică numele său de fluture. 

Ușa sinucigașilor

Probabil ca acest tip de ușa are un nume care ți-a stârnit curiozitatea. De ce se numește ușa sinucigașilor? Designul ușii e făcut în așa fel încât ușa nu este încuiată pe durata mișcării, iar din cauza frecării cu aerul, puteți cădea din mașină, cee ace este fatal la viteză mare. Rolls-Royce Wraith / Phantom a popularizat acest tip de ușă ca fiind o caracteristică de lux care facilitează ieșirea și intrarea în vehicul.

Articole din aceeași categorie: